Remedii naturale

  Este indicata o dietă sănătoasă, bogată în betacaroten, vitaminele B5, B6, C şi E, seleniu, zinc, pigmenţi din plante, plus un bun echilibru al acizilor graşi esenţiali sunt surse naturale de substanţe antihistaminice, antiinflamatoare şi stimulatoare ale imunităţii.
  Ar fi ideal vreme de 1-2 luni să consumaţi în exclusivitate fructe, zarzavaturi, nuci şi seminţe (sau cel puţin cu predilecţie) şi să beţi sucuri de fructe şi zarzavaturi.

  Se recomandă următoarele sucuri:

  ■ Morcov - 1 pahar/zi. Morcovul este foarte bogat în vitamina A - utilă în bolile respiratorii, protejând sănătatea mucoaselor.
  ■ Urzică - 1 pahar/zi. Urzica are efecte antialergice, echilibrând activitatea sistemului imunitar.
  ■ Orz verde - 1 -2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Are efecte puternic antiinflamatoare şi este bogat în substanţe minerale. 
 Combate formele alergice de boală şi întăreşte sistemul imunitar.

  Cură de desensibilizare cu polen 

 Polenul de albine poate fi folosit ca antidot pentru alergiile la mediul înconjurător.
  Cu o lună înainte de sezonul alergiilor se începe o cură de desensibilizare faţă de polen şi alţi alergeni (organismul se acomodează cu substanţe împotriva cărora reacţiona virulent). Se începe cura prin consumul câtorva granule de polen, apoi, treptat, se măreşte doza până se ajunge la o linguriţă pe zi. Când organismul s-a obişnuit cu polenul şi începe sezonul alergiilor, pacienţii pot creşte treptat cantitatea de granule de polen la 2 linguriţe zilnic.

  Fagure de miere (aşa-numita „descăpăcitura”) 

 Descapacitura este pelicula de ceara cu care albinele acopera celulele pline cu miere naturala pe care le pregatesc ca rezerva de hrana.
 Pentru capacirea celulelor cu miere, albina foloseste o ceara speciala, bogata in substante antibiotice, precum si in alte elemente conservante naturale, astfel incat mierea se pastreaza foarte mult timp, fara a-si pierde astfel din calitatile ei terapeutice.

  Se recomandă să se mestece câte o linguriţă de una până la 3 ori pe zi începând cu o lună înaintea sezonului propriu pentru guturai (alergie la polen). 
  Acest remediu întăreşte rezistenţa la polenul plantelor locale. In acest caz, guturaiul fie nu va apărea deloc, fie va avea un caracter moderat. Este recomandată şi în tratarea rinitei alergice. 

  Hrean ras: 2-3 linguriţe pe zi.
  Hreanul are efecte antibiotice puternice şi expectorante.

  Miere propolizată - Se obţine punând în 8 linguri de miere (cea mai bună este de tei, de brad sau polifloră) 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. 
 Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni.
  Are efecte de eliminare a secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii, antimicrobiene şi stimulente imunitare foarte puternice.

  Propolis soluţie cu glicerina - Se amestecă o parte tinctură de propolis cu două părţi de glicerină (se cumpără de la farmacie). 
 Se fac badijonări ale nărilor de 1-2 ori pe zi, timp ie 10-15 zile.

  Ulei de cătină în tratarea alergiei la polen (fân) s-au obţinui rezultate foarte bune, chiar miraculoase. 
 Intern, se administrează câte 20 de picături, de trei pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată. 
 De asemenea, badijonaţi mucoasa nazală cu ulei de cătină folosind un beţişor cu vată, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul ajuta şi în cazul persoanelor care au mucoasa nazală uscată, nasul înfundat continuu şi simtul olfactiv (mirosul) diminuat.
  Inhalator salin - cand este inspirat aerul produs de aparat,micro-particulele de sare patrund in caile aeriene superioare si inferioare unde se dizolva in faza de sol a peliculei de mucus care tapeteaza epiteliul respirator.

  Micro-particulele saline actioneaza fizic asupra peliculei fine de lichid care acopera caile respiratorii prin modificarea tensiunii superficiale si vascozitatii. Mucusul devine mai fluid si este mobilizat cu usurinta de catre cilii vibratori ai celulelor epiteliale respiratorii,pentru a fi eliminat la nivelul faringelui cu ameliorarea clearence-ului mucociliar.
  Prin utilizarea inhalatorului cu sare din Praid, se obtin efete terapeutice semnificative in diverse afectiuni ale cailor respiratorii superioare si inferioare: alergii respiratorii, astm, bronsite, sinuzite. 
 Spălaturi nazale cu apă sărată - la un pahar de apă caldă se pune o linguriţă de sare gemă sau marină şi se amestecă bine pentru a se omogeniza. 
 Se pune această apă sărri caldă în palmă şi se trage pe nara stângă şi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale.
  Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineaţă, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusurilor ar mucus, mărirea acuităţii olfactive (mirosului).
  Soluţia coloidală argiloasă - se obţine prin combinarea unei linguriţe rase de argilă cu o lingură de apă, după care totul se amestecă foarte bine cu o baghetă de lemn sau porţelan şi se lasă să stea vreme de 20 de minute.
  Se trage soluţia limpezită cu o pipetă (se găseşte în farmacii) şi se pun picături în nas - câte 40-50 în fiecare nară, de trei- patru ori pe zi.
  Tratamentul durează minimum trei săptămâni şi poate fi repetat de câte ori este nevoie. 
 Efectele lui sunt spectaculoase în majoritatea formelor de guturai, rinită sau sinuzită. 
 Inhalaţii - în jumătate de litru de apă fierbinte (mai eficient este o infuzie de muşeţel) se pun 3-4 linguri de alcoolatură de Tuia (se cumpără de la Plafar), apoi se acoperă capul cu un prosop, inhalându-se vaporii degajati.
  Procedura durează 5-10 minute, după care capul şi faţa se ţin învelite vreme de un sfert de oră, iar vreme de alte patru ore nu se va ieşi în frig. Procedura se poate face seara, înainte de culcare.
  Acizii graşi omega-3 au efect antiinflamator şi decongestionant.
 Folosiţi în alimentaţie seminţe de in (sub formă de pulbere) şi mai ales uleiul de in (1-2 linguri zilnic). 
 Alte surse bune de acizi omega-3 sunt: uleiul de cânepă, rapiţă, coacăze negre, limba mielului.
  Cataplasma cu hrean - Se dă o rădăcină de hrean prin râzătoare şi apoi se înveleşte într-o bucată subţire de pânza.
  Cataplasma obţinută astfel se aplică pe rădăcina nasului şi pe frunte, pentru bolile care afectează căile respiratorii superioare. Se ţine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atenţie însă, să nu producă arsuri, întrucât contine substanţe extrem de iritante pentru cei cu tegumentele sensibile.
  Nasul se desfundă aproape instantaneu şi începe să fie eliminate secreţii din abundenţă, curăţindu-se astfel căile respiratorii superioare. 
 Tratamentul se repetă o data pe zi, până la vindecarea completă.
  Masuri de auto-asistenta: 
 - se consuma 2-3 cani pe zi de infuzie sau decoct de ciubotica cucului, o lingurita planta la 250 ml apa; este recomandata cand rinita este insotita de tuse, la decoct se adauga in cana un varf de cutit de bicarbonat dar numai dupa ce ceaiul s-a racit
  - cuisoare si scortisoara, se fierb 4-5 g la o cana de apa, se consuma in cursul unei zile, are efect antivirotic
  - decoct din fructe de maces, 2 lingurite planta la 500 ml apa, se beau 3 cani pe zi, caldute. Se poate folosi si pentru inhalatii de 2 ori pe zi
  - pune 2-3 picaturi de suc de lamaie in fiecare nara, de cateva ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu