Riscuri si complicatii

  Atunci cand ai o alergie, iti creste si riscul de a avea alte probleme de natura medicala, inclusiv: Anafilaxia (o reactie alergica severa care poate cauza moartea).
  Daca ai alergii severe, atunci ai un risc crescut de a suferi aceasta reactie grava, indusa de o alergie. (socul anafilactic). 

   Anafilaxia este cea mai severa complicatie alergica, asociata de regula cu alergeni precum mancare, medicamente (ca de exemplu penicilina) sau veninul de insecte. 
 Printre simptome se numara scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei, eruptii cutanate, greata sau varsaturi. 
 Este o urgenta medicala pentru ca poate provoca convulsii, aritmie (batai neregulate ale inimii), soc sau tulburari respiratorii.
 
  Astmul 
  Daca ai o alergie, atunci ai o probabilitate mai mare sa suferi de astm, o reactie a sistemului imunitar care iti afecteaza caile respiratorii si respiratia. 
 In multe cazuri, astmul este declansat de expunerea la un anumit alergen din mediul inconjurator (este vorba de un astm indus de o alergie).
  Un atac de astm se manifesta prin senzatie de apasare in piept, 
 
 Sinuzita si infectiile urechilor sau plamanilor  
 Riscul de a face aceste afectiuni este mai mare daca suferi de febra fanului (cum mai este numita rinita alergica) sau daca ai astm. 
 Totodata, persoanele cu alergii sunt mai predispuse riscului de a dezvolta:
 - eczema (o afectiune a pielii caracterizata prin inflamatie); 
- infectii ale urechilor sau plamanilor; 
- sinuzita; 
- polipi nazali; 
- migrene;
 
   Alergiile si sarcina 
  Antihistaminicele pot fi utile in timpul sarcinii pentru a trata simptomele nazale si oculare ale rinitei alergice sezoniere sau perene, a conjunctivitei alergice, a mancarimii urticariei sau a eczemelor. 
 Din cauza ca simptomele alergiei pot afecta alimentatia materna, somnul sau bunastarea emotionala si pentru ca rinita alergica necontrolata poate conduce la astm sau sinuzita, antihistaminicele pot oferi un beneficiu cert in timpul sarcinii; 
  ATENTIE! 
 Consulta-te intotdeauna cu medicul tau ginecolog sau farmacistul inainte de a lua orice tip de medicament in timpul sarcinii. 
 Este important sa faci diferenta intre alergie si nas infundat ca simptom de sarcina (rinita de sarcina). 
 Congestia nazala incepe de obicei in al doilea trimestru, dat fiind nivelurile ridicate de estrogen si progesteron care cresc fluxul de sange in intreg corpul - inclusiv in nas, motiv pentru care apare inflamarea mucoasei nazale, acest lucru te va face sa te gandesti la o raceala sau o alergie.
 In cazul racelii alte simptome pe langa nasul infundat sunt: usoara febra, secretii nazale galbene sau verzi; in cazul alergiei alte simptome care se manifesta sunt: stranut, secretii apoase, mancarimi la nivelul nasului, ochilor.
 Daca nu ai aceste simptome adiacente, este posibil sa ai rinita de sarcina (non-alergica), adica nasul infundat care nu te lasa sa respiri liber. 
 Discuta cu medicul tau pentru a fi sigura asupra factorului declansator.
 Numarul persoanelor care sufera de alergii este in continua crestere. Rinita alergica este o boala frecventa. 
 Este important sa cunosti cauzele alergiei pentru a sti sa te feresti.